dissabte, 11 de juny del 2011

La Vall de Santa Creu, un indret a presservar.


A dissabte 11 de juny de 2011.


La Vall de Santa Creu, un indret a preservar.


La Vall de Santa Creu és un petit nucli urbà del segle XVII al peu del Monestir de Sant Pere de Roda, un veïnat del municipi del Port de la Selva, a l’interior de la Serra de Roda. Potser és l’únic poble de la Costa Brava que s’ha mantingut quasi inalterat durant tot el segle XX.
En la revisió del Pla general d’ordenació urbana del Port de la Selva de 1983, es preveu la construcció de quinze cases al nucli de La Vall. Però l’any 1998 queda inclòs en el Parc Natural del Cap de Creus, quedant el seu sòl declarat no urbanitzable.
A partir d’aquí, diverses Administracions, Departaments i fins i tot la Generalitat, han intentat i insistit en canviar l’estat de qualificació del sòl de La Vall, i fer que fos exclosa de la protecció que li dona pertànyer al Parc Natural del Cap de Creus.
Per dues vegades el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha tombat les aspiracions de L’Administració per autoritzar urbanitzar La Vall. Els veïns, i la plataforma Salvem l’Empordà, a voltes a través de l’IAEDEN, han presentat diverses al·legacions i el TSJC sempre els hi ha donat la raó, instant al Govern Català a canviar la llei i els seus límits o del contrari a atenir-se al què la llei marca. 
Ara la Generalitat ha fet un nou intent d’excloure la Vall de Santa Creu del Parc Natural del Cap de Creus, a través de l’avantprojecte de la llei Òmnibus.
Perquè aquesta obsessió en urbanitzar la Vall de Santa Creu per part de l’Administració catalana ?
Un llogarret amb 33 cases, amb les infraestructures adequades a aquesta població, quina necessitat té de créixer amb noves construccions, de refer el clavegueram, fer més carrers, més pàrkings o una nova depuradora ?
No hi ha prous terrenys per construir, i pisos i apartaments ja fets, prop de les poblacions del Port de la Selva, Selva de Mar, o el mateix Llançà, com per anar a gratar en aquell lloc encara verge ?
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Ambient, Josep Maria Pelegrí, ha negat que l’exclusió de la Vall de Santa Creu del perímetre del Parc Natural del Cap de Creus, recollida a la llei Òmnibus, tingui per objecte ampliar els usos urbanístics del lloc.
Però la sospita d’interessos i d’especulació urbanística estan a l’odre del dia.
Sinó a què tanta insistència.
Quan un Govern presenta un avantprojecte de llei a informació pública un divendres i amb només set dies per a presentar-hi al·legacions, quan un Govern fa jugades d’aquesta mena, no ho fa sense cap interès.
I amb tot, si tant d’interès li suscita a la Generalitat la Vall de Santa Creu, i com diu, sense voler-hi cap profit urbanístic, el què hauria de fer és encarregar-se de mantenir en bon estat la carretera d’accés, netejant-la d’herbes i reparant-la, i fer les inversions necessàries per de restaurar i posar al dia el que sigui de més necessitat, per tal de conservar la Vall de Santa Creu com l’indret més singular d’aquesta part de la Costa Brava.

Salvem la Vall de Santa Creu !


Lluís F., Notícies del C. de C. .


Adreces d’informació :

Facebook :


Informació :










Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada