diumenge, 26 de febrer del 2012

Els Pobles de l'Alt Empordà de Montserrat Vayreda.

A diumenge 26 de febrer de 2012.

Els pobles de l’Alt Empordà de Montserrat Vayreda.

És una col•lecció poc coneguda i difícil de trobar donat que només se’n van editar uns tres-cents exemplars, per fascicles numerats enviats amb subscripció per encàrrec. Va ser una producció que va néixer l’any 1978 i va concloure l’any 1988. Consta dels 69 pobles de l’Alt Empordà, depenent del municipi, ocupa més d’un fascicle. Els textos són a càrrec de la poetessa i escriptora de Lladó Montserrat Vayreda ( Lladó, 1924 - Figueres, 2006 ). Tots els fascicles venen molt il•lustrats per reconeguts artistes locals i forans com : Ansón, Carme Garcés, Martínez Lozano, Patxé, Maria del Carme Rovira,, Angeles Santos, Taber i Alicia Viñas, Lluís Roura, Josep Ministral, Capalleras, Felip Vilà, Vayreda, Bech de Careda o Evarist Vallés, entre altres. Un conjunt de sis toms caixa allotgen la col•lecció dels fascicles sense enquadernar, que va tenir una durada d’entrega de quasi quatre anys, cosa que fa que s’hagi convertit en una peça de bibliografia i col•leccionisme molt preuada i difícil d’aconseguir.

La part que correspon a Llançà consta de sis fascicles titulats Llançà, El Port de Llançà, La Valleta. Recullen en un minuciós recorregut per tots els carrers, places, cantonades i barris del poble, la història antiga i recent del municipi. Amb una prosa altament descriptiva i puntual, es repassen cases i locals comercials, antics trulls i hostals, botigues ja desaparegudes a l’època i algunes tancades de més ençà, edificis notables, l’església, Can Marli, tot va passant entre vol i revolt pels carrers, detallats un a un. El Port, les plajes i totes les contrades de les que se’n pot fer un apunt i surten reflectides. També hi surten reflectides algunes converses amb gent del poble, donant opinió o informació. Montserrat Vayreda ens proporciona una visita a Llançà des d’un punt de vista quasi microscòpic, però sense deixar de banda el to poètic, clar i proper que la caracteritzen.  
Una lectura francament recomanable, que s’ha de fer calmadament, gaudint de tota l’informació, i alhora, contrastant-la amb la història de Llançà viscuda per un mateix, podent conformar un emocionant memorial.     

Lluís Feliu, Notícies del C. de C. .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada