dilluns, 22 d’octubre del 2012

Jaume Barris Purcallas (1886 - 1939)



A dilluns 22 d'octubre de 2012.

Recordant :

Jaume Barris Purcallas, ( 1886-1939 ).


Jaume Barris Purcallas neix a Llançà l’any 1886, és fill de Joan Barris i Fulcarà i de Catalina Purcallas i Pau. Es va casar amb Dolores Parès i Pacareu.
En una època en què les escoles no eren com ara, les persones instruïdes o de cultura autodidacte es dedicaven a donar classes particulars als pobles.
Ell era agricultor d’ofici, però com que era un home culte va començà a impartir classes l’any 1920 aproximadament. Donada la precarietat de l’època alguns alumnes no podien pagar la quota, i això solia solucionar-se apujant la quota als alumnes més benestants.
Per aquell temps va arribar a tenir uns 70 alumnes al seu càrrec. Aquestes classes es van començar a impartir a `Can Cortadeta’, i més tard es traslladaren  a Ca´ls Protestants. Curiosament, les fotografies d’aquelles classes en feien al pati del Centre Federal.
Durant la República Espanyola de 1932 i aprofitant l’Estatut de Catalunya del mateix any, promogut per la Generalitat presidida per Francesc Macià i Llussà, fent uns exàmens va aconseguir el títol oficial de mestre.
Una vegada va tenir el títol, va ser traslladat a un altre poble de l’Empordà. Al començar la Guerra Civil l’any 1936, va plegar la seua tasca docent i va tornar a Llançà.
Morí l’any 1939 a l’edat de 53 anys.


Miquel Barris i Corrales

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada