diumenge, 25 de març del 2012

De Cataluña a Catalunya passant per Marinaleda.

A diumenge 25 de març de 2012.

De Cataluña a Catalunya passant per Marinaleda.

L’altre dia, els de  “Salvados”, van anar a Marinaleda, un poble de la província de Sevilla, comunista practicant.
Desprès d’escoltar l’alcalde i a un veí que passava amb un tractor, no vaig deixar de trobar un paral·lelisme amb Catalunya. Poder seria un bon exemple a imitar, no tant el format polític, de més difícil aplicació, però si les formes i l’actitud de l’alcalde i el veí ‘tractorista’.
D’entrada, en el despatx de l’alcalde no hi ha la bandera espanyola, hi ha la republicana. Ell ho explica amb aquestes senzilles paraules : “No, aquí ni hay, (bandera espanyola). Es que somos nacionalistas de izquierdas.”.
Desprès de totes les pressions del govern de Madrid, discussions i estires i arronses que han tingut els alcaldes de Catalunya sobre la no presencia de la bandera espanyola als ajuntaments de molts pobles, l’alcalde de Marinaleda dóna la fórmula per resoldre el contenciós. Així, sense escarafalls patriòtics, de vegades massa de cara a la galeria, es resol unilateralment el problema. I si el govern central apareix amb la llei a la mà, és hora de desobeir, fer-se el suec i aguantar el ruixat, Molts anys han tingut els partits polítics catalans per haver actuat d’alguna manera contra aquesta llei impositiva.
A l’ajuntament de Marinaleda tampoc hi ha la fotografia del Rei d’Espanya. L’alcalde ho explica així : “Tampoco, (la foto del Rei), no nos gusta mucho el Rey.”. En el seu lloc veiem una foto del Che Guevara.
Aquí és que ens agrada el Rei, o és que no ens atrevim a dir obertament que no ens agrada ? Ditxós seny !
La foto del Rei que acompanya a la del President de la Generalitat, la podríem canviar per una en blanc i negre, il·lustrativa i romàntica, de Lluís Companys, o la de Ferrer i Guàrdia, si s’escau.
Les reflexions del senyor del tractor a la pregunta del presentador, que li demanava si veia perillar en el futur les coses aconseguides per ells amb la lluita comunista, obren una porta que trobo comuna amb Catalunya, sobre cap on va o a d’anar l’espanyolitat d’Espanya.
L’home va contestar : “Si, especialmente cuando veo a estos jóvenes de 20 o 25 años, saliendo del bar cantando ‘Soy español, español, español !’. Tu lo que eres es un idiota, tu lo que eres es un pringao, que te están desangrando, te están quitando todas las ayudas y te están acribillando por todos lados. ¿Tu eres español? ¡ Tu lo que eres es un tonto ! Por qué no sales a gritar por las calles, yo soy español y quiero una España nueva.”.  
Tot això ens és vàlid als catalans. No ens interessen aquests espanyolistes conformistes rendits al govern espanyol de la caverna sigui del partit que sigui. Uns governants que ens dessagnen i espolien.
Ens convé lluitar mà amb mà amb uns espanyols que reclamin un govern just, equànime amb totes les regions d’Espanya. Un govern respectuós amb les diferències de llengua i costums de cada contrada, un govern lògic i congruent. No ens ha de dur a bon port l’increment d’aquest sentiment espanyolista futboler pla, tancat i prepotent.
No voldria pensar que a dingú, dingú, de la República del Cap de Creus no se li va encongir una mica el cor, i una mica l’ull del cul, quan al guanyar la Roja, van aparèixer com bolets tota aquella munió de banderes espanyoles onejant al vent amb tanta eufòria i entonant  la cançó. Era una celebració justa, però si comences a rumiar fa canguelis.
Aquí, qui seria l’atrevit que exposes unes ideies com les del ‘tractorista’ de Marinaleda, obertament. Qui diria als abanderats que són uns espanyols tontos, i que  lu que els hi convé és lluitar per les llibertats i drets de Catalunya , i contra l’espoli, el menyspreu i discriminació que practica i dedica a Catalunya el govern espanyol, aquesta lluita ha de ser pel seu bé ja que viuen a Catalunya.
Poder seria hora que els partits polítics catalans expliquessin clarament a la població de Catalunya, què és el que en realitat ens convé a tots plegats.

Hem convertit els catalans la nostra màxima : “Parlar clar i català” en un simple rodolí ?
Haurà de venir un comunista de Marinaleda a parlar-nos clar i català ?

Lluís Feliu, Notícies del C. de C. .         

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada