A dilluns 3 de juny de 2013.
Visca Catalunya culinària lliure.
Sempre ho havíem sabut i ara s'ha corroborat, Catalunya és un país amb una
gran, variada i magnífica cuina. Gaudim d'una varietat d'aliments, condiments i
productes propis de casa nostra que ens permeten cuinar d'una manera
reconeguda. La cuina i la teca impregnen tot el país, cada terra amb els seus
típics menjars, però que tots junts fan un tot diferencial i propi que ens
representa com a catalans.
Aquesta catalana cuina és ben present fins i tot a la política, i ja en
temps de l'invasor i repressor espanyol Felip V, la cuina catalana és present i
objectiu a dominar per part dels governs espanyols en les relacions entre els
dos països com a domini del propis catalans.
Ja des dels principis dels temps en la nostra relació amb Espanya l'hem
passat magre. Les menges a les que
ens tenien sotmesos eren molt bàsiques i precàries i ens van fer cagar tramussos. Des de llavors els governs
espanyols sempre ens han donat un anglà
per fer cagar un roure, i ens han
volgut fer passar gotlles per perdius. Però vam resistir, ja ho deien
els mateixos castellans, 'Los catalanes de las piedras sacan panes'. Sort que
el pa que teníem l'amaníem amb tomata, això ens va ajudar a tirar
endavant, i ha quedat com plat típic de la nostra terra. Espanya, però,
continuava tallant la cansalada, els
governs espanyols ens superen a porcs
als catalans, nosaltres no podem pas competir amb la qualitat del Jabugo; ens
hem de conformar guarnint el pa amb fuet, embotit ben nostre. Ja els hi agradaria als governs espanyols
tenir-nos a pa i fuet, però ells són
més de xoriços. El que sí sempre
hauríem volgut és fer-los-hi una bona botifarra
catalana, però encara no han trobat el moment per acceptar-nos una bona torrinyada. Total, que com és ben sabut
que porc a mitges mai és gras, i coneixent als governs espanyols
que són del 'El que parte y reparte se lleva la mejor parte' i del 'Melón entero y la tajá en la mano', va arribar el moment en què el govern català es
va veure obligat a deixar la carn de
banda, i li van oferir la política del peix.
Els catalans van optar per el peix
al covec ( cove ). Així, en un
principi, els governs espanyols van acceptar de donar-nos peixet. Ens agrumien amb alguna boga i amb esca de pop i
guixonet, i nosaltres anàvem a
l'ham. Però poc desprès, els espanyols van pensar que poder amb només amb sardina els catalans també picaríem. I
així va ser, vam estar uns anys menjant-los-hi la sardina. Però ja se sap que l'esperit imperialista hispànic sempre
acaba per sortir, i van decidir que la sardina
no ens convenia, per què tanta sardina
ens podria botir la panxa, així que ens van canviar la sardina per l'anxova.
Com era d'esperar, al cap de poc, donar-nos anxova també els hi pudia, i ens van receptar la dieta de l'anxoví. Nosaltres, que som de bon
conformar, ens fotíem l'anxoví, això
sí, l'acompanyàvem amb un bon morter d'allioli,
per què l'allioli és un producte
típic català que ens revifa, ens conforta i ens enalteix en els dies infausts.
Va ser per aquells moments quan va sorgir un ministre mondongo de la cort del govern espanyol al que anomenaven Uert, i
que es va entestar en què l'anxoví
espanyol no es podia menjar amb allioli,
es tenien que menjar amb ajoaceite,
per tant, si volíem el seu anxoví,
teníem que canviar el nom de l'allioli.
Aquí sí que els catalans es van emprenyar, tots es van posar d'acord en dir que
l'allioli no es tocava, que l'allioli era l'allioli, que a Catalunya sempre s'havia dit així i es diria així
sempre. El ministre mondongo Uert,
que es delia pel "picadillo"
de turbes ( turmes ) catalanes, postulava que la solució era que a les escoles
catalanes s'ensenyés el ajoaceite i
no l'allioli; però en això, més s'hi
negaven els catalans, més s'hi entestava el ministre mondongo Uert, que va fer bones i seues dugues dites espanyoles : 'Un tonto va por un camino, el camino se
acaba y el tonto sigue' i 'Cuando un tonto se agarra a una reja, o la arranca o
allí la deja.', tant va insistir i bregar el ministre mondongo Uert, que per un moment va semblar que l'allioli se'ns tenia que negar, però a
força de remenar-lo amb la constància i perseverança típiques catalanes, es va
aconseguir que la mà de morter es mantingués ben dreta al bell mig de l'allioli. El govern espanyol, fart de
la dieta de l'anxoví, va decidir que
els catalans mengessin peix no era bo per Espanya, i van establir per a
nosaltres la dieta de les gramínies, sia 'l'alpiste'
castellà, escaiola pels catalans. El
nostre President ha dit que amb aquestes engrunes,
Catalunya no pot tirar endavant; afarta't Susanna, la meitat de mitja figa.
És que vol el govern espanyol que caiguem decandits ?
Que ens agafi un cori-mori ?
Que ens fotem les cames com els pops
?
Que pengem les barres en un clau ?
Collons, que els catalans som gent de vida !
Per sort al govern espanyol encara no li ha passat pel cap fotre cullerada
a les nostres postres més
identificatives, la crema catalana cremada. Això sí, un que treballa a l'hostaleria se'n pot adonar de
que els catalans, ara, quan la demanen tots apunten : 'Que sigui ben cremada,
que ens representi bé com a país'. Que hi voleu fer, es nota que els catalans
estem cremats amb l'assumpte dietètic espanyol, i per acabar-ho d'arreglar, ja
sabem que el 'café para todos' al
que ens convida el govern espanyol és una aiga de mitjons suats que als
catalans ens fa cremor d'estomac.
Poder ja és hora de que els catalans ens atrevim a fer un bon cremat. De
rom eh ...
Lluís Feliu, Notícies del C. de C. .
No he entès l'entrada: estàs a favor o en contra de la dieta mediterrània? El Bulli és o no és representatiu de l'Empordà?
ResponEliminaHo sento per desvariar, però no estava parlant de cuina parlava de política. Potser s'ha de llegir des d'una altra prespectiva menys alimentària. Moltes gràcies per venir i per comentar.
ResponEliminaSalut !
En eixe cas estic més d'acord amb tu.
EliminaAra bé: tanta metàfora ens perd en el bosc de la polisèmia.