diumenge, 5 de juny del 2011

Menjar pels gossos, especial pels humans.


A diumenge 5 de juny de 2011.

Menjar per gossos, especial per els humans.


L’altre dia, mentre parava el Sol davant de l’oficina, va passar en Tomàs Joiosa, el masover del Mas ‘Volamat’. Duia els gossos a vacunar, en Xap, un llaurador ros de pel llarg barrejat de gos de tura, que ja té més de tretze anys, i en Nas, un altre llaurador, de pèl negre i curt, molt jove.
Es veu que Pere Castís, el veterinari, s’havia retirat el mes passat, i ara hi havia un noi jove, també veterinari, que li havia llogat el negoci.
S’estava bé allà al solet. Al tornar del veterinari, en Tomàs encara m’hi va trobar.
El nou veterinari li havia aconsellat algunes coses sobre l’alimentació dels gossos. Li va recalcar que el pinso específic, és el millor que se’ls hi pot donar.

-  Què els hi dóna vostè als gossos per menjar ?

-  Doncs ossos, una mica de carn, carcasses de pollastre amb arròs bullit i les sobres de vianda de casa.

-  Home, home, millor que no els en hi doni de carn ni d’ossos, ni deixalles, això no és una dieta equilibrada. El millor que els hi pot donar és el pinso, que és un aliment equilibrat, i porta específicament tot el que necessiten per gaudir d’una bona salut.

-  Però els gossos són carnívols, rossegar els ossos els hi encanta, i els ossos els hi van bé per les dents. Viés com corren a rosegar-los.

-  Sí, però, té que tenir en compte que els ossos no estan dissenyats especialment per a les seves dents. Nosaltres venem uns articles per a rossegar que assimilen ossos, però fets d’un material especial i adient per a ells.

-  Ah bé, també mengen restes dels peix que fa la meua dona, espines de llucet, i de vegades ossos de rap i tot.

-  Ui! Tingui en compte que el peix els hi pot provocar alguna disfunció intestinal, eh ? Fins hi tot es poden escanyar.

-  No, no passi ànsia, si s’ho mengen d’una bocarada, I el peix és molt bo per la salut.

-  Si, però no està preparat per a la seva adaptabilitat digestiva, el pinso ja té aquests ingredients que aporta el peix, i està preparat de manera controlada.

-  ‘Lu’ que de veritat els hi agrada és el pa remullat barrejat amb segó que dono a les gallines. Els tinc que fotre fora de mala manera, sinó se m’ho fotarien tot. Sort que els cereals són molt bons per la salut.

- Si, però atenció, el contacte amb els estris destinats a les gallines, pot contaminar el menjar i indisposar als gossos. El pinso ja porta la quantitat de cereals que necessiten per tenir un bon trànsit intestinal.

-  El que és curiós, és que quan passejo entre els trongers i agafo alguna tronja, mentre les pelo per menjar-me-les, els he n’hi tinc que anar donant alguna monja a cadascun, sinó, no em deixen ni trescamar. Qui ho diria sent gossos. Sort que la fruita és molt bona per la salut.

-  Té que anar amb molta precaució amb la fruita fresca que mengin els gossos. La fruita pot tenir la mosca o l’aranya, i els hi pot produir paràsits. Justament m’acaba d’arribar un pinso d’última generació, que segueix uns estudis nord-americans, que recomanen incloure trossets de fruita deshidratada, en una proporció científicament controlada.

-  Però si un dia ja els en hi vaig donar de pinso, però se’l van mirar amb cara de pena, van agafar cul i culina i van anar a ajeure’s a l’ombra d’un cirerer. Ja no els en hi he donat més.

-  Mal fet ! Al cap d’unes quantes vegades ja els hi hauria agradat !

El rampell Lluciferià del veterinari, va estorar i sorprendre en Tomàs, que es va voler disculpar.

-  És que em sembla un menjar tant sec, que em fa patir que els pobres no vagin restrets.

-  Home !  Aquí està la gràcia del pinso, és molt mès pràctic per la gent que té els animals en un pis quan fan caca, i es poden recollir les caquetes del carrer sense gaires problemes.

- Caram ! Així a la fi, el pinso dels gossos és un menjar concebut per a nosaltres. Ara entenc perquè als gossos de casa els hi agrada molt més ‘lu’ que cuina la dona.


Evidentment, el que ven pinso, no alava la bullinada de carcasses.


Lluís F., Notícies del C. de C. .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada